Bestaande stads- en dorpsgebieden 2024
Een weergave van Bestaand Stads- en Dorpsgebied, aangepast in 2023/2024 en vastgesteld in december 2024 door Provinciale Staten in het kader van Herziening 2024 van het omgevingsbeleid. Het is een werkingsgebied bij de beleidskeuze 'Stedelijke ontwikkeling' in de omgevingsvisie. Het is geen werkingsgebied van de omgevingsverordening.
Het oorspronkelijke bestand is op de volgende pagina te vinden: https://opendata.zuid-holland.nl/geonetwork/srv/dut/catalog.search#/metadata/66d7b549-862c-4974-8cb1-231fc8339fa5
Standard
dataIdentificatie
- Title
-
Bestaande stads- en dorpsgebieden 2024
- Date (Creation)
- 2023-10-01
- Date (Publication)
- 2025-02-18
- Date (Revision)
- 2024-12-22
- Unique resource identifier
- c7519e61-b1d6-4b73-8b17-a99eebaafc9f
- Status
- Completed
- Metadata language
- Nederlands; Vlaams
-
Interprovinciale thesaurus
-
-
stedelijke gebieden
-
woongebieden
-
bsd
-
bsd 2024
-
bestaand stedelijk gebied
-
bsd2024
-
bestaand stads en dorpsgebied
-
- Use limitation
-
Geen gebruiksbeperkingen
Legal constraints
- Access constraints
- Other restrictions
- Other constraints
- -- INSPIRE Codelijst Beperkingen op publieke toegang
- Other constraints
- Geo Gedeeld licentie
- Point of contact
-
individualName organisationName electronicMailAddress role Provincie Zuid-Holland
Point of contact
DataQuality
- Hierarchy level
- Dataset
- Lineage
-
Het begrip ‘stedelijk gebied’ dat in het Besluit kwaliteit leefomgeving wordt gehanteerd, betekent hetzelfde als het begrip ‘bestaand stads- en dorpsgebied’ dat in de Omgevingsvisie, het Omgevingsprogramma en in deze omgevingsverordening wordt gehanteerd. In het Besluit kwaliteit leefomgeving is het begrip gedefinieerd als een toegelaten samenstel van bebouwing ten behoeve van wonen, dienstverlening, bedrijvigheid, detailhandel of horeca, en de daarbij behorende openbare of sociaal culturele voorzieningen en infrastructuur. Niet tot het stedelijk gebied behoren stedelijk groen aan de rand van die bebouwing en lintbebouwing langs wegen, waterwegen of waterkeringen.
Bij het begrip ‘bestaand stads- en dorpsgebied’ gaat het niet alleen om een toegelaten samenstel van bebouwing, maar het moet ook gaan om stedelijke functies. Specifiek in de Zuid-Hollandse situatie wordt een aantal situaties nadrukkelijk niet beschouwd als ‘bestaand stads- en dorpsgebied’.
Allereerst de glastuinbouwgebieden en de verspreid liggende kassen. Deze zijn gebonden aan het buitengebied en veelal staat de agrarische functie nog voorop. De glastuinbouwgebieden en de verspreid liggende kassen worden daarom in principe niet gerekend tot het bestaand stedelijk gebied.
Ten tweede de verblijfsrecreatieparken. Deze zijn veelal in gebruik voor buitenstedelijke recreatie en zijn gelegen in groengebieden of andere voor de recreant aantrekkelijke delen van het
buitengebied. Ook de verblijfsrecreatieparken worden derhalve in principe niet gerekend tot het bestaand stedelijk gebied. Een uitzondering hierop geldt voor de verblijfsrecreatieparken die zijn geplaatst in bijlage IX van de omgevingsverordening, onder Aa, en die daardoor niet vallen onder het verbod op permanente bewoning.
Ook nog onbebouwd gebied kan soms worden beschouwd als ‘bestaand stads- en dorpsgebied’, met name als het een terrein betreft dat grotendeels is omringd door wel bebouwd gebied. In samenhang met het omringende gebied maakt het nog onbebouwde gebied dan uit van het ‘bestaand stedenbouwkundig samenstel van bebouwing’. Bouwrijp gemaakt gebied wordt eveneens beschouwd als bestaand stads- en dorpsgebied, ervan uitgaande dat er dan sprake is van een onomkeerbare ruimtelijke ontwikkeling.
Bij het bepalen van de nieuwe begrenzing van BSD in 2023/2024 zijn met name de contouren van recent ontwikkelde locaties en vastgestelde bestemmingspplannen voor wonen en bedrijvigheid meegenomen, indien een toevoeging aan BSD niet botst met het beleid voor Ruimtelijke Kwaliteit op die plek. De nieuwe begrenzing is tot standgekomen in samenwerking met de regio-accounthouders binnen de provincie Zuid-Holland.
Voor een uitgebreidere beschrijving van de werkwijze en achterliggende theorie en keuzes, kun je terecht bij het contactpunt.
Metadata
- Metadata language
- Nederlands; Vlaams
- Hierarchy level
- Dataset
- Metadata author
-
individualName organisationName electronicMailAddress role Provincie Zuid-Holland
Custodian
Overviews
))
Provided by
