BRO - Bodemkaart (SGM)
Deze dataset toont verschillende aspecten van de geactualiseerde Bodemkaart van Nederland, schaal 1 : 50 000 en gerelateerde bestanden, zoals:
- de bodemtypen;
- de gebieden waar associaties van bodemtypen voorkomen;
- bijzonderheden in de bodemlagen binnen 40 cm diepte;
- bijzonderheden in de bodemlagen dieper dan 40 cm;
- de veendiktes;
- en gebieden met bebouwing en water.
In tegenstelling tot eerdere versies van de bodemkaart (pre 2018) worden de Grondwatertrappen (Gt), samen met andere grondwaterspiegeldieptekarakteristieken, in een aparte dataset het Model Grondwaterspiegeldiepte (WDM) gepresenteerd. De bodemkaart geeft ruimtelijke informatie over de bodemopbouw tot globaal 1.2 meter diepte. Deze informatie heeft betrekking op de aard en samenstelling van de bovengrond (grondsoort) met een verdere onderverdeling naar bodemvorming, veensoort, afwijkende lagen in het profiel en de aanwezigheid van kalk.
Actualisatie van de bodemkaart is nodig omdat door oxidatie van organische stof bij de veengronden en moerige gronden verandering optreden, doordat oppervlakkig gelegen veenlagen geleidelijk verteren. Hierdoor kunnen veengronden veranderen in moerige gronden en moerige gronden in minerale gronden. Daarnaast kunnen bodemtypes veranderen door andere bodemvormende processen.
Sinds de eerste opname van de bodemkaart is er nieuwe hulpinformatie beschikbaar en zijn er nieuwe technieken ontwikkeld. Hierdoor kan er ook meer detail worden toegevoegd in geactualiseerde gebieden. Daarnaast zijn er veel bebouwde terreinen bijgekomen door stadsuitbreiding en nieuwe industrieterreinen. Op de oorspronkelijke bodemkaart zijn de bebouwde gebieden van enige omvang apart aangegeven. Bij de actualisatie is voor de nieuw-bebouwde gebieden wel een bodemcode vastgesteld. In een apart bestand is de begrenzing van de huidige bebouwing opgenomen. In bebouwde gebieden kan de bodemopbouw afwijken van de bodemcode, doordat bij het bouwrijp maken ingrijpende grondverbeteringswerken zijn uitgevoerd.
Bij het gebruik van de gegevens dient men daar op bedacht te zijn. Daarnaast zijn bij veel gebieden in Nederland ingrijpende grondbewerking uitgevoerd. De oorspronkelijke bodemkaart bevatte een attribuut "SCHOP" waarin informatie werd gegeven over verstoring in het bodemprofiel. In 2010 zijn deze gebieden met ingrepen uitgebreid geïnventariseerd en in kaart gebracht. Deze vergravingen zijn nu in een apart bestand opgenomen (vergraven gronden).
Een overzicht van de actualisaties is te vinden in de rapportages op www.bodemdata.nl/documentatie.
Standard
dataIdentificatie
- Title
-
BRO - Bodemkaart (SGM)
- Date (Publication)
- 2018-01-01
- Date (Revision)
- 2023-07-01
- Unique resource identifier
- 0e4c899b-42b1-4654-906e-4ad2a8d838cb
- Status
- Completed
- Metadata language
- Nederlands; Vlaams
- Keywords
-
-
Bodem
-
Basisregistratie Ondergrond (BRO)
-
Basisregistratie
-
Bodemopbouw
-
Bodemlagen
-
Bodemkaart
-
Ondergrond
-
basisset NOVEX
-
SGM
-
-
Ruimtelijke dekking
-
-
Nationaal
-
- Keywords
- Use limitation
-
Toepassing op inwinningsschaal 1:50.000
Legal constraints
- Access constraints
- Other restrictions
- Other constraints
- Naamsvermelding verplicht, Wageningen Environmental Research (2023). Bodemkaart van Nederland. https://www.pdok.nl/; geraadpleegd op dd-mm-jjjj
- Other constraints
- Er zijn geen condities voor toegang en gebruik
Legal constraints
- Access constraints
- Other restrictions
- Other constraints
- Geen beperkingen voor publieke toegang
- Point of contact
-
individualName organisationName electronicMailAddress role Wageningen Environmental Research Resource provider Kees Teuling
Wageningen Environmental Research
Point of contact Ministerie LVVN
Owner
DataQuality
- Hierarchy level
- Dataset
- Lineage
-
Kwaliteitsdocument BRO
Metadata
- Metadata language
- Nederlands; Vlaams
- Hierarchy level
- Dataset
- Metadata author
-
individualName organisationName electronicMailAddress role Wageningen Environmental Research Point of contact
Overviews

))
Provided by
