Ecologisch kapitaal van de onafgedekte, intacte bodem (percentage)
Wat ziet U: De relatief ongestoorde en niet vergraven bodem, die daardoor goed ecologisch kan functioneren.
Wat is de waarde: Alleen een onafgedekte bodem kan ecologisch functioneren. Ook de mate van vergravenheid beinvloedt het ecologisch functioneren en daardoor vele ecosysteemdiensten Open bodem vertegenwoordigt een groot deel van het natuurlijk kapitaal van de toplaag van de bodem in Nederland.
Belangrijk voor: Bodembeheer in de bebouwde omgeving, bij infrastructuur en in de glastuinbouw, waar de verstoring relatief groot is.
Simple
Basis
- Unique resource identifier
-
9786bbc0-ce0c-48be-978c-b507bcfefa40
- Status
- Completed
- Keywords
-
-
bodem
-
afdekking
-
- Date (Creation)
- 2015-01-01
- Statement
-
De kaart geeft een ruimtelijke weergave van de niet-afgedekte bodem en de vergraven gronden. De basis voor het schatten van de afdekking wordt geleverd via satelietbeelden (LGN) en via CBS gegevens (bodemgebruiksgegevens). Voor de vergravingen zijn gegevens over vergunningsverlening geraadpleegd (BIS).
Gedeeltelijk relatief betrouwbare indicator, want de afdekking en vergraving zijn relatief nauwkeurig in beeld gebracht, op basis van satelietbeelden en verleende vergunningen. Gedeeltelijk minder betrouwbaar, omdat er schattingen zijn gedaan van het effect van bodembewerking en vergraving op het natuurlijk kapitaal en ecosysteemdiensten.
In een recente publicatie maken Rutgers et al. (2014) aannemelijk dat over een langere periode beschouwd het NK van de toplaag van de bodem in Nederland over het geheel genomen langzaam verminderd. Twee belangrijke processen worden daarvoor verantwoordelijk gehouden, namelijk 1) de nog steeds toenemende afdekking van de bodem, als gevolg van uitbreiding van steden, bouw van meer kassen en onderhoudsvriendelijk tuininrichting (tegels), en 2) de over een periode van 100 jaar gezien sterke intensivering van de landbouw. Beide aannames dienen geverifieerd te worden om de dalende trend verder te onderbouwen, en de recente ontwikkeling nauwkeuriger in beeld te brengen. De hypothese is dat herstel van de voormalig afgedekte bodem bij duurzaam bodembeheer veel trager zal zijn dan aantasting. Afdekking kan beschouwd worden als een onomkeerbare aantasting van het natuurlijk kapitaal.
- Point of contact
-
organisationName electronicMailAddress role RIVM
Owner
- Use limitation
-
geen beperkingen
Legal constraints
- Access constraints
- Other restrictions
- Other constraints
-
geen beperkingen
- Other constraints
spatial
- Distance
- 25 meters
Metadata
- Metadata author
-
organisationName electronicMailAddress role RIVM
Distributor